Kusursuz bir iş çıkarmak için 5 önemli adım

Bu beş adımdan önce şunu söylemeliyiz ki; çok çalışmalı ve kısa yolları seçmekten kaçınmalısınız. Şu an bulundukları iş alanını değiştirmek isteyenlere ya da ne yapmak istediğine henüz karar veremeyenlere başka yollar da mevcut fakat sayacağımız 5 adım onlar için de geçerli. İşte o beş adım:

  1. Öz değerlendirme
  2. Kişilik pazarlamasının değiştirilmesi
  3. İstihdam fırsatlarının tanımlanması
  4. Proje yönetimi
  5. Mülakat hazırlığı

Öz değerlendirme

Kendilerini geçiş döneminde bulan ve aynı zamanda kendilerini işe geri dönmeye hazır hisseden insanlar kendilerini değerlendirebilmek için iyi bir fırsata sahiptirler. Tek başınıza yapabileceğiniz bazı egzersizler sizin gelecekteki bir iş verene karşı kişiliğinizi ve yeteneklerinizi daha net bir şekilde belirtmenize olanak sağlar. Aynı zamanda kişiliğinizi değerlendirmeniz ve yeteneklerinizi daha net görebilmeniz için Myers–Briggs, DiSC, Keirsey Temperament Sorter-II, Career Insights ve StrengthsFinder gibi testleri de deneyebilirsiniz.

Kişisel pazarlama

Günümüzde her iş arayanın sahip olması gereken ilk şey olağanüstü bir özgeçmiş ve olağanüstü bir LinkedIn profili. “Olağanüstü” kelimesini seçmemizin nedeni, günümüzde iyi ve gelecek vaad eden işlere olan arzın büyüklüğü. Eğer kariyerinizin “Olağanüstü” bir hale gelmesini istiyorsanız öncelikle bahsedilen profilin ve özgeçmişin profesyonel olarak, sertifikalı ve bilinmiş bir yer üzerinden hazırlanması gerekiyor. Neden mi ?

  • Çünkü yaptıklarında çok iyi olan başka kişiler ile rekabet halindesiniz.
  • Çoğu orta-büyük çaplı şirketler işe alım departmanlarında özgeçmişleri ayırmayı sağlayan yazılımlar kullanırlar bundan dolayı alacağınız profesyonel bir yardım bu ayrıştırma sisteminde sizi üst sıralara taşıyabilir.
  • Zayıf bir kişilik pazarlaması bir rekabet oluşturmaz ve aynı zamanda zaman harcar. Özgeçmiş ve LinkedIn profili tamamlandıktan sonra periyodik güncellenmesi gerekebilir. Belirtilen profilinizde ve özgeçmişinizde işe girmek istediğiniz şirketlerin aradığı anahtar kelimelerin barındığına dikkat etmelisiniz. Google AdWords ve LinkedIn üzerinden anahtar kelimelere göz atabilirsiniz.

Daha sonrasında kendinize soracağınız 4 soru eşliğinde kendiniz için bir değer teklifi oluşturmanız gerekecek. Şöyle ki; Ne yapıyorsunuz ? Müşterileriniz kimler ? Müşterileriniz yaptığınızdan nasıl bir çıkar sağlayacak ? Sizi eşsiz ve bulunmayan sağlayacak olan nedir ?

Belirtilen soruları cevaplayacak 2 anahtar kelime ise kişisel markanız ve pazarlamanız olacak.

Kişisel markanız, etrafta bıraktığınız izlenim ve insanların sizin hakkınızda ne söylediğiyle oluşur. İnsanlar güvendikleri ve diğer insanların sevdikleriyle iletişim halinde olma eğilimindedirler, bundan dolayı kişisel markanız en iyi şekilde oluşturmak sizin için büyük önemi taşır.

Kişisel markanızı yarattıktan sonra sıra bu markayı pazarlamakta olacak. Öncelikle hedefinizi tanımlamanız gerekiyor. Yapmak istediğiniz iş türünü düşünün, unvanınızı belirleyin ve para, iş güvenliği, tanıtım, aidiyet, amaç ve taahhüt gibi kriterleri kendi değerlerinize dayanarak sizin için nelerin önemli olduğunu listeleyin. Ardından, kendinize belirli bir kitleyi tanımlayın. Örneğin; şirketleri, işverenleri, endüstrileri, yerleri, toplu taşıma mesafelerini, ev ofislerini ve unvanlarını hedef alabilirsiniz. En önemlisi her zaman mesajınızla kitlenizi belirleyerek kendinizi diğer kişilerden ayırmalısınız. Özet olarak, en iyi alanı belirleyin, sonuçlarınızı periyodik olarak ölçün ve buna göre ayarlamalar yapın.

İstihdam fırsatlarının tanımlanması

İlk olarak istediğiniz iş fırsatlarını bulabilmek için bir kanal gerekiyor. İş bulma, kariyer siteleri, tanıdıklarınızla oluşturabileceğiniz bir iletişim ağı gibi olanaklar isteğiniz işi bulmakta size bir fırsat olabilir. Sonraki adım olarak bu işi yapabileceğiniz şirketleri belirleyin. Unutmayın, hiçbir zaman tek bir şirkete odaklanmamalısınız. İstediğiniz iş için bir liste oluşturun ve bu listeye birkaç şirket ekleyin. Son olarak belirlediğiniz işte hedef aldığınız şirketlerle irtibat kurabileceğiniz kilit kişilerin bir listesini oluşturun ve bu listeye olabildiğince kilit isim eklemeye çalışın.

Proje yönetimi

İş arama süreciniz bir kaç aydan fazla sürebilir. Mevcut halde,büyük bilgi miktarı ve iş arayanın bu iş arama sürecini elinde bulundurduğu bilgilerle birlikte olabildiğince iyi yönetmesi gerekir. Tavsiyemiz, kendinize güzel bir e-tablo oluşturun ve sürecinizi, kaydettiğiniz bilgileri düzenli bir hale getirmek dahilinde olabildiğince iyi planlayın.

Mülakat hazırlığı

Bu mutlak bir zorunluluktur. Çünkü her şeyin sonunda iş teklifini alacak tek bir kazanan olacaktır. Kendinizi “Kendinizden bahsedin” gibi sorulara olabildiğince iyi hazırlayın.

Şirketle mülakat aşamasında, görüştüğünüz şirkete gelecekte yarar sağlayabileceğiniz imajını yaratın.

Görüşeceğiniz şirket hakkında olabildiğince çok araştırma yapın. Görüşme esnasında görüştüğünüz kişilere önceden yaptığınız araştırma neticesinde edindiğiniz, şirket hakkındaki bilgileri olabildiğince çok aktarın ve şirketle uyumlu olduğunuzu gösterin, çünkü araştırmalara göre şirketler kültürel uyuma ve tanınmışlığa fazlasıyla önem vermektedirler.

Güncel İçerikler