Yapay zekayla akıllı binalar tasarlayan aedifion, 12 milyon euro yatırım aldı

İşletmeler için enerji kullanımını verimli hale getirmeyi planlayan aedifion, 12 milyon euro yatırım aldı.

Ticari ortamlarda enerji kullanımının izlenmesine, yönetilmesine ve azaltılmasına yardımcı olan proptech girişimi aedifion, düzenlenen Seri A turda 12 milyon euro yatırım aldı. World Fund ve BeyondBuild liderliğinde düzenlenen tura Hopp, BitStone Capital, Phoenix Contact Innovation Ventures, Bauwens, Drees & Sommer ve MOMENI Venture katıldı. 

2017 yılında RWTH Aachen Üniversitesi’nde kurulan girişim, binaların sürdürülebilir, verimli ve şeffaf bir şekilde işletilmesine yardımcı oluyor. Şirketin yapay zeka tabanlı bulut platformu ile binaların enerji tüketimi, CO2 emisyonları ve işletme maliyetleri azaltılabilir ve sürdürülebilirlikleri geliştirilebiliyor.

aedifion’ın platformu, boş odaların ısıtılması veya iyileştirme veya ek yalıtım gerektiren yerlerin ortaya çıkardığı sorunlar gibi aşırı harcama ve aşırı enerji kullanımını da algılayabiliyor. Ayrıca ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerini tahmine dayalı bir şekilde izleyip, yönetmek ve kontrol etmek için yapay zeka kullanabiliyor.

aedifion

Yapay zeka, uygun enerji kullanım seviyelerini belirlemek için aynı boyut ve kullanıma sahip diğer binalarla kıyaslama ve çapraz karşılaştırma yaparak bir binanın termal kapasitelerinin yanı sıra hava durumu gibi faktörleri dikkate alarak tahminlerde bulunuyor.

Girişim, geliştirilen yazılımın enerji verimliliğinin nerede ve nasıl iyileştirileceğini belirleyerek kullanıcıların enerji maliyetlerinde yüzde 40’a kadar tasarruf etmelerini sağladığını iddia ediyor. Ayrıca platformun karbondioksit emisyonlarını yılda milyonlarca ton azaltabileceği de söyleniyor.

aedifion kurucusu Johannes Fütterer, “Binaları geleceğin enerji sisteminin bir parçası yapmak istiyoruz. Dijitalleştirme ve yapay zeka sayesinde binalar, akıllı bir ağın parçası olan sanal enerji santralleri olarak enerji geçişinin bir parçası olabilir. Operasyonlardaki verimsizlikler sürekli olarak otomatik olarak belirleniyor. Bu da para tasarrufu sağlayıp emisyonları azaltıyor. Bunların tümü dijital ve tüm mülklerde ölçeklenebilir oluyor.” dedi. 

Girişim, aldığı yatırımı platformunu daha da geliştirmek için kullanacak.

Güncel İçerikler