Sebze ve meyvelerin raf ömrünü artıran Nanomik, 800 bin euro yatırım aldı

Taze meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan Nanomik, 800.000 euro yatırım aldı.

Nanomik Biyoteknoloji; Big Bang Startup Challenge 2022 sahnesinde; aralarında Rockstart, TR Angels melekleri, Coşkunöz Holding, İTÜ Arı Teknokent ve Arya Kadın Yatırım Platformu yatırımcılarından Münteha Adalı, Rıza Sarıkadılar, Bedia Gökmeral, Meltem Aydın, Yasemin Mıstıkoğlu ve Özlem Tümer Eke‘nin de bulunduğu yatırımcı grubundan 800.000 euro yatırım aldı.

Nanomik Biyoteknoloji, taze meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yeni nesil doğal biyofungisitler üretir. Buse Berber Örçen ve Arda Örçen’in, Nisan 2014’te temellerini attığı Nanomik’in üstün hedefleri, tarım zararlılarına bağlı gıda kayıplarını ve israfını azaltmak. 

Nanomik

“Bugün tüm Dünya gıda israfından muzdarip. Taze meyve ve sebzelerin yaklaşık %30’u tezgahlara gelmeden bozulmaktadır.  Bahsi geçen kayıpların ekonomik etkisi yıllık 1.3 milyar doların üzerindedir. Geleneksel muhafazada, koruma için çok zararlı kimyasallar ve bunların sentetik türevleri kullanılır; ancak insan üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kullanımları sınırlıdır. Kullanıma izin verilen miktarlar, uzun süreli koruma için yeterli değildir. Bu kimyasallar ve zararlı mikroorganizma toksinleri insana ve doğaya olan zararlı etkileri nedeniyle tarım ürünlerinin ihracatında temel problem oluşturmaktadır.”

Nanomik firması, gıda ve tarım ürünlerinin zararlı kimyasallar olmadan doğal yollarla korunabileceğini ve gıda atıklarının minimum seviyelere indirilebileceğini göstermeyi amaç edinmiş, pestisit kullanımını da azaltmaya çalışmaktadır.

Nanomik’in Yatırım Yolculuğu Nasıl Başladı?

Nanomik ilk yatırımını, 2017’de Big Bang Sahnesi’nde aldı. 530 bin liralık hibeden sonra da ilk yatırım; aynı yıl içerisinde, TRAngels tarafından 350 bin lira olarak geldi. Nanomik, ilk yatırımından sonra hız kazandı ve öncelikli olarak ekibini genişletti. Tarım dikeyinde ürünler geliştirirken aynı zaman da gıda sektörü için de ürün geliştirmeye başladı ve TRAngels’tan 1.8 milyon lira olarak ikinci yatırımını aldı. Aynı sene Hollanda Danimarka ortaklı tarım teknolojilerine yatırım yapan Rockstart’tan 100.000 euro değerinde yatırım aldı.

2019’da AB tarafından finansa edilen, temiz teknolojiler geliştiren girişimcilerin yarıştığı Climate Launchpad yarışmasında DeepTech ödülünü, Amerika’da düzenlenen Biomimicry yarışmasında da Biomimicry ödülünü aldı. Aynı sene EIT Food Bilbao (İspanya)’da ülke birincisi olarak global finale yükseldi. Bu başarılardan sonra firmanın da yurt dışında bilinirliği hızla arttı.

Güncel İçerikler