Fabrikalar için robotik çözümler geliştiren Robco, 14 milyon dolar yatırım aldı

İşletmeler için modüler robotlar tasarlayarak iş yükünü hafifletmeyi amaçlayan Robco, 14 milyon dolar yatırım aldı.

Küçük ve orta ölçekli endüstriyel işletmeler için uygun fiyatlı modüler robotlar tasarlayan Robco, düzenlenen Seri A turda 14 milyon dolar yatırım aldı. Sequoia tarafından yönetilen tura Kindred Capital, Promus Ventures ve Torsten Reil, Christian Reber ve Daniel Dines katıldı.

Paul Maroldt ve Constantin Dresel ve Roman Hölzl tarafından kurulan girişim, torna, lazer işleme ve paletleme üzerine odaklanan üç bileşene dayanıyor; iş modeli, müşterilerin ihtiyaç duydukları şeyi sipariş etmelerine ve bunun karşılığında onlara bir hizmet olarak sunulmasına dayanıyor – robotların kendileri satın alınmıyor ve gerektiğinde yenilenebilecekleri ve diğer müşteriler için yeniden kullanılabilecekleri fikriyle Robco’dan kiralanıyor.

Robco, son yıllarda çeşitli endüstriyel otomasyon ve robotik şirketlerine akıtılan yüz milyonlarca dolara rağmen, zorlu görevlere odaklanıp uygun maliyetli çözümler üreterek küçük işletmelerin ihtiyaçları için pazarda bir niş bulduğuna inanıyor. Acil bir iş ortaya çıktığında ve bu iş için birilerini işe almak istemeyen işletmeler için Robco vazgeçilmez olacak gibi görünüyor.

Robco, çözümünü bir tür “endüstriyel robotlar için Lego kiti” olarak tanımlıyor. Temel, donanım modüllerinin yerleştirilebileceği kendi geliştirdiği yazılıma dayanıyor. Otomasyon çözümleri bir gün içerisinde devreye alınabiliyor.

Alman Robot Bilimleri Derneği‘nin (DRV) tahminlerine göre, özellikle vasıflı işçi eksikliği, orta ölçekli şirketlerde otomasyon talebini artırıyor. Bu faktör, korona salgınında ve Ukrayna savaşı zamanlarında kesintiye uğrayan tedarik zincirleriyle ilgili sorunların çözülmesinde de rol oynuyor.

Robco CEO’su Roman Hölzl, girişimini iyi bir konumda görüyor. Sistem çözümleri pazarı hala çok parçalı olduğu biliniyor. Hölzl, “Pazar nişine hakim olan, Avrupa’dan küresel olarak aktif bir şirket yaratmayı hedefliyoruz.” dedi.

Sequoia’dan Luciana Lixandru, “Robco’nun yaklaşımı benzersiz çünkü yaptıkları biraz Lego’ya benziyor. Modüler bir yaklaşım benimsiyorlar. Kullanım durumunuz ne olursa olsun, onlara hangi makineye ihtiyacınız olduğunu söyleyin ve onlar da doğru formatı oluştursun.” dedi.

Yatırımla beraber girişim, hem mevcut modüllerin yeteneklerini arttırmayı hem de modüler tabanlı olan sisteme daha fazla müşteri çekebilmeyi planlıyor.

Güncel İçerikler