Yapay zeka destekli meme kanseri tarama platformu Vara, 4.5 milyon Euro yatırım aldı

Meme kanserini yapay zeka desteğiyle tespit eden Vara, 4.5 milyon Euro yatırım aldı.

Berlin merkezli sağlık girişimi Vara, meme kanserini tespit ettiği yapay zeka destekli sistemi için 4.5 milyon Euro yatırım aldı. VI Partners tarafından yönetilen tura EQT Foundation, Med360, AI Venture Studio, Merantix ve Think Health katıldı. Meme kanseri için farkındalık ayı olan ekim ayında alınan bu yatırım da oldukça anlamlı ve özel görülüyor.

Jonas Muff ve Stefan Bunk tarafından 2018 yılında faaliyetlerine başlayan Vara, yapay zeka destekli bir meme kanseri tarama platformu olarak lanse ediliyor. Girişime göre, yapay zekanın meme kanseri taramasına entegre edilmesi, iş yüklerini önemli ölçüde azaltabiliyor. Bu sayede radyologlar çalışmalarını hızlıca tamamlayıp  duyarlılığı ve özgüllüğü artırabiliyor.

Yapay zeka destekli karar yönlendirme yaklaşımını kullanan radyologlar, gözden kaçan kanserler hücrelerinin %42’sini önleyebilir ve iş yüklerini %73’e kadar azaltabilir. Girişim, platformu aracılığıyla ayda 80.000’den fazla mamografi muayenesinin değerlendirildiğini ve Almanya’daki tüm tarama merkezlerinin yüzde 30’unun onlarla çalıştığını söylüyor. Vara, yalnızca 2022’de platform aracılığıyla gerçekleştirilen tarama sayısını üç katına çıkardığını iddia ediyor. 

Almanya merkezli girişim, meme kanseri tarama sağlayıcısı olan Mamotest ile ortaklaşa Meksika genelinde beş tarama merkezine iş birliği yapıyor. Ayrıca Yunanistan’ın en büyük özel hastanesi olan MITERA ile ortaklık kuruyor.

VI Partners’ın yönetici ortağı Arnd Kaltofen-Ehmann, “Vara, yapay zeka ve makine öğreniminin tarama iş akışını nasıl dönüştürebileceği konusunda çığır açmaya devam ediyor. Bu son yatırımla birlikte çığır açan ileriye dönük çalışmasıyla Vara, hayat kurtaran misyonunu gerçekleştirmek için güçlü bir konumda.” dedi.

Vara’nın Kurucu Ortağı Jonas Muff, “Sağlık teknolojisi, radyoloji ve etki odaklı sektörlerdeki bu kadar değerli yatırımcıları Vara’ya davet ettiğimiz yatırım duyurusu, son aylarda gördüğümüz başarıyı anlatıyor. Veriye dayalı meme kanseri taramasını herkes için, her yerde erişilebilir hale getirme ve her ölümcül kanseri erkenden yakalama görevindeyiz ve yatırımla genişletilmesi bu görevi gerçeğe dönüştürmeye yardımcı oluyor.” dedi. 

Girişim, aldığı yatırımı dünya çapında 1 milyar kadının meme kanserini daha erken tespit etmek için, özellikle yetersiz finanse edilen alanlarda daha iyi taramaya erişmesini sağlamak için kullanacağını söyledi.

Güncel İçerikler