Temiz enerjiyle su üretmeyi amaçlayan Kumulus Water, 1 milyon euro tohum yatırım aldı

Tunus merkezli Kumulus Water, havayı kullanarak su ürettiği sisteminin tedarik sürecini sağlamak için 1 milyon euro yatırım aldı.

Havayı çeşitli araçlarla toplayıp su elde eden Kumulus Water, 1 milyon euro tohum yatırım aldığını duyurdu. Yatırım turuna Paris Techstars Accelerator, Flat6Labs, WILCO ve Bpifrance katıldı.

Tunus merkezli girişim, içme suyu tedariki için hava soğutmaya dayalı bir teknoloji geliştiriyor. Girişimin bu süreçteki tek kaynağı  güneş enerjisi ve nem oluyor. IoT teknolojisiyle toplanan veriler, su çıkışını ve enerji verimliliğini iyileştirmeye çalışan tahmine dayalı algoritmalar için kaynak olarak kullanılıyor.

Kumulus’un güneş enerjisi aracılığıyla oluşturduğu sisteminde makine havayı içine çekip havadaki tozu ayrıştırıyor. Bu işlemin ardından yoğuşma oluşturmak için hava sıcaklığı çiy noktasına düşürülerek havanın nemi alınıyor. Makinede yoğunlaşan su, kirleri gidermek için dört farklı filtreden geçiyor. Güneş enerjisiyle çalışan makinelerde ayrıca bir kontrol paneli ve altı kişilik bir ekip tarafından yönetilen bir uygulama bulunuyor. Her makine günde toplam 20-30 litre içme suyu üretiyor. Tunus’ta yaşanan su sorunuyla beraber girişimin geliştirdiği sistem, bu sorunu yenilenebilir enerjiyle çözmeyi sağlıyor.

Girişimin kurucuları Iheb Triki ve Mohamed Ali Abid, “Hedefimiz, güvenilir sayılacak yenilenebilir içme suyu kaynağının olmadığı ve su sorunun yaşandığı bölgelerde varlığımızı göstermek. Tunus’ta şişelenmiş su  ve yenilenemeyen yeraltı suyu gibi hali hazırda olan alternatifler, ülkenin yoksul vatandaşları için her zaman ulaşılabilir olmuyor. Tunus ve Mısır’da bir litre maden suyunun maliyeti 10 cent civarındayken, Fas’ta maliyet 15 centin üzerinde. Kumulus’un geliştirdiği teknik, günde 8 centten daha ucuza 25 litre su üretecek.” dedi.

Kumulus Water, tohum yatırımla beraber geliştirdiği makinelerin tedarikini sağlayacak.

Güncel İçerikler