Sertaç Taşdelen, Dubai DIFC Art Nights kapsamında son eseri Mukadderat’ı tanıttı

Uluslararası multidisipliner sanatçı ve girişimci Sertaç Taşdelen, Dubai DIFC Art Nights kapsamında son eseri Mukadderat’ı görücüye çıkardı.

Faladdin ve Binnaz girişimlerinin kurucu ortağı Sertaç Taşdelen, gelecek tahmini üzerine yeni bir bakış açısı ortaya çıkarmak için geleneksel ile yapay zeka teknolojisinin yeni sınırlarını harmanlıyor.

Taşdelen, Dubai DIFC Art Nights kapsamında son eseri Mukadderat‘ı tanıttı.

Sanatçı, Kurucu Ortağı ve CEO’su olduğu Faladdin’deki yapay zeka ekibiyle işbirliği içinde toplanan verileri benzeri görülmemiş bir sanat eseri yaratmak için kullanıyor.

Erken yaştan itibaren, kader felsefesi ile özgür irade paradoksu arasındaki karşıtlıktan büyülenmiş olan Sertaç Taşdelen eserini şöyle açıklıyor:

“Mukadderat, geleneksel zaman anlayışına yeni olanaklar sunarak gelecek tahmini algımızı araştırıyor.”

Veri görselleştirme ve morfolojik dönüşüm, verileri izleyicilerin işi deneyimlemelerini sağlayan anlamlı sorulara dönüştürüyor. Sertaç Taşdelen’in işi, geleceğin ne getireceğini bilmeme fikrini, geleceğin belirsizliğini ve önceden belirlenmiş bir gidişatı sorguluyor. Mukadderat eserinde ise, önceden belirlenmiş bir geleceğe atıfta bulunuyor ve insanlığın başlangıcından bu yana dini liderler, bilim adamları ve filozoflar arasında çok tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Sertaç Taşdelen ve ekibi, İstanbul’daki stüdyosunda, gerçek verileri – milyarlarca canlı hafızayı – sofistike analitiklerle filtreleyerek, veri setini pigmentlere ve ışığa dönüştürüyor. Sanatçı, görüntünün, “gelecek tahmininin dans eden tortuları” olduğunu söylüyor. Ayrıca yapay zekanın yardımıyla türk kahvesi hatıralarının arasında bir yolculuğa çıktığını, nörobilimsel olarak Faladdin’in geleceği hayal eden hafızanın kaynağı olduğunu eserinde vurguluyor.

Güncel İçerikler