Ford, elektrikli araç üretimi için 50 milyar dolar ayırıyor

Ford, elektrikli araç üretimini artırmayı planlıyor. Şirket, 2026 yılına kadar elektrikli araçlara 50 milyar dolar yatırım yapma kararı aldı.

Otomobil firmaları elektrikli araçlar için yatırımlar yapmaya devam ediyor. Geçen gün Hyundai’nin 2030’a kadar 17 elektrikli araç modelini duyuracağını ve bu alana 16.08 milyar dolar yatırım yaptığını yazmıştık. Bu haberin hemen ardından, Ford Motor Company, elektrikli araç yatırımını 2026 yılına kadar 50 milyar dolara çıkardığını duyurdu. Şirketin 2025 yılına kadar belirlediği miktar ise 30 milyar dolardı. Şirket CEO’su Jim Farley, otomobil üreticisinin elektrikli araç ünitesini içten yanmalı motor çalışmalarından ayrı olarak yürüteceklerini duyurmasının ardından bu haberi verdi.

Ford, elektrifikasyon harcamasını bir yıldan kısa bir süre içinde üçüncü kez artırıyor. Şirket, Mayıs 2021 yılında elektrikli araçlara 22 milyar dolar yatırım yapacağını duyurmuştu. Şirketin bu alana bu denli yatırım yapması, elektrikli araç endüstri lideri Tesla’yı yakalamak istemesinden kaynaklandığı düşünülüyor. 

Farley, “Ford Model e” adlı yeni elektrikli araç işi vasıtasıyla, Ford’un 2026’da yıllık küresel üretiminin üçte biri olan, 2 milyondan fazla elektrikli araç üretmeyi planladığını ve 2030 yılına kadar toplam hacminin %50’sinin elektrikli araçlar üzerine olacağını belirtti. Bununla birlikte, finans direktörü John Lawler’a göre şirket, yeni nesil modeller 2025’te üretime başlayana kadar kar elde etmeyi beklemiyor. Şirketin daha geleneksel içten yanmalı motor birimi olan Ford Model e ve Ford Blue 2023 yılına kadar ayrı finansal sonuçlar bildirecek. 

Ford, bu yıl elektrikli araçlara 5 milyar dolar harcamayı planlıyor. Bu planlama otomobil üreticisinin geçen yıl harcadığının iki katına denk geliyor. 

Farley, “Nakit yaratmak için içten yanmalı motor işine, inovasyona odaklanmak için de elektrikli araç işine ihtiyacımız var” dedi. 

Ford, bir yıl önce şubat ayında 72.000 adet araç siparişi aldı. Bu satışların çoğu kamyon ve SUV’lardan oluşurken, Ford’un elektrikli araç satışı Şubat ayı boyunca %55.3 arttı. Ford’a göre bu, ortalama hızdan daha hızlı büyüdüklerinin bir işareti.

Güncel İçerikler