NASA, SpaceX’e yeni görevler verirken şirketin sözleşmesini 3,49 milyar dolara yükseltti

NASA, SpaceX'e Crew-7, Crew-8 ve Crew-9 görevlerini teslim etti ve sözleşmelerini 3,49 milyar dolara yükseltti.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonuna yapılacak olan Crew-7, Crew-8 ve Crew-9 görevlerini SpaceX‘e verdiğini ve SpaceX’in toplam Ticari Mürettebat Taşımacılığı Yeteneği (CCtCap) sözleşmesini 3,49 milyar dolara çıkardığını duyurdu.

2011 yılında Space Shuttle’ın emekliye ayrılmasıyla sona eren Amerikan mürettebatlı fırlatma yeteneklerinin geliştirilmesi için SpaceX’e 2014 yılında 2,6 milyar dolarlık sözleşme verilmişti. Özel uzay uçuşu şirketi, 2020’den beri Crew Dragon uzay aracı ve Falcon 9 roketi aracılığıyla Crew-1’den Crew-3’e üç operasyonel görevi başarıyla başlatarak ISS‘ye teslim etti.

Değişiklikten önce SpaceX, ISS’ye üç görev daha teslim etmek üzere sözleşme yaptı: 2022’de Crew-4 ve Crew-5; 2023’te Crew-6 görevleri. SpaceX’in performans dönemi artık 31 Mart 2028’e kadar uzanıyor. Bu, fırlatma ve uzay operasyonları yapan şirket için güzel bir haber.

NASA’nın Uzay Operasyonları Misyon Müdürlüğü Yardımcı Yöneticisi Kathy Lueders, ajansın bildirisinde, “Uzay istasyonuna ek uçuşlar sağlamaya başlamamız kritik önem taşıyor. Bu yüzden istasyonda ABD varlığını sürdürmek için bu misyonlara ihtiyaç duyulduğunda her zaman hazır durumdayız” dedi.

Bu bildiride NASA, SpaceX’in şu anda mürettabı ISS’ye taşıma yetkisine sahip tek Amerikan şirketi olduğunu kabul etti. Boeing ayrıca 2014 yılında NASA’dan toplam değeri 4,2 milyar dolar olan altı misyonlu bir CCtCap sözleşmesi almıştı, ancak Starliner uzay aracı hala mürettebatsız test aşamasında. Bir sonraki test uçuşunun Mayıs 2022’de, ISS ile buluşmak üzere Atlas V roketi ile yapılması planlanıyor.

Sonunda NASA, SpaceX ve Boeing Ticari Mürettebat programlarının astronotları ISS’ye uçurmak için birlikte çalışmasını planlıyor.

Güncel İçerikler