Jeff Bezos, bu yılın üçüncü çeyreğinde Amazon’un CEO’luk görevinden istifa ediyor

Amazon kurucusu ve şu anda da CEO’su olarak görevine devam eden efsanevi isim Jeff Bezos, bu yılın üçüncü çeyreğinden itibaren şirketin yönetim kurulu başkanlığına geçmeye hazırlanıyor.

Bezos’un şu anki yerine ise Amazon Web Services CEO’su Andy Jassy, geçecek.

Amazon, yıllık verilerini açıkladığı haberde, Bezos’un da görevinden istifa edeceğini resmi olarak duyurdu. Bu haber teknoloji gündemini oldukça etkiledi. 57 yaşında olan Bezos, alınan bu kararla birlikte şirketin yönetim kurulu başkanlığına geçecek olsa da, kesinlikle emekli olmuyor. Kendisinin kurduğu, İnsanları taşıyan uzay şirketi Blue Origin üzerinde yoğunlaşacağı söyleniyor.

Dünyanın en büyük internet şirketlerinden birinin kurucusu olsanız da, bir noktada işler o kadar büyümüş oluyor ki, 500 bin civarında çalışanı olan şirketinizi yönetmek ve karar verici olmak dışarıdan göründüğü kadar kolay olamayabiliyor.

Amazon, 2020 verilerine göre hem hisse başına kazançta hem de gelirde başarılı bir yılı geride bıraktı. Bu nedenle Bezos’un çıkışının yatırımcılarda bir endişe uyandırdığı da söyleniyor.

2020 yılının son çeyreği, 100 milyar doları aşan ilk çeyrek oldu ve beklenen 119,7 milyar dolara karşı 125,6 milyar dolar gelir getirdi. Ayrıca şirketin hisse başına beklediği 7.23 dolarlık kazanca karşın, beklentiyi iki katına çıkararak 14.09 dolar ile kapattı.

Jassy, Amazon Web Services’ı (AWS) şu anda bulut bilişim alanında bir lider olarak sahip olduğu başarıya götürdükten sonra, Bezos‘un muhtemel halefi yani yerine gelebilecek olarak tanımlanmıştı. AWS, son çeyrekte gelirlerini yüzde 28 artırarak, bir önceki yılki yüzde 34’lük büyüme oranının altında kaldı. AWS’nin net geliri, bir önceki yılın 4. çeyreğinde 9,95 milyar dolardan 2020’nin dördüncü çeyreğinde 12,74 milyar dolara yükseldi. AWS’deki işletme geliri de 2019’un 4. çeyreğinde 2,6 milyar dolardan, en son çeyrekte 3,56 milyar ABD dolarına ölçeklendi.

Bezos’un uzay şirketi Blue Origin, bugüne kadar çok şey başardı ve Yeni Shepard fırlatma aracıyla düzenli olarak yörünge altı görevlerine uçuyor. Önümüzdeki yıl uzay şirketi için yoğun bir yıl olacak, çünkü muhtemelen New Shepard’da ilk kez insanları uçurmaya başlayacak.

Güncel İçerikler