Çin’in elektrikli otobüs sayısı Amerika’yı geride bıraktı

Çin, kendi deyimi ile geleceğin ‘yeni enerjisi’ için çalışmalarını hızlandırdı. Ülkenin güneydoğusunda yer alan Shenzhen şehrinde, geçen hafta tamamlanan hattın tamamı elektrikli araçlardan oluşuyor. Şehrin filolarındaki elektrikli otobüs sayısı, Amerika’daki Clean Technica adlı ulaşım şirketinin otobüs sayısını geride bıraktı.

Çin, Shenzhen şehrini 2009 yılında ulaşım için pilot şehir olarak seçmişti. Shenzhen Ulaştırma Komitesi 27 Aralık’tan itibaren sahip oldukları 16.359 otobüsün tamamının elektrikli modellere dönüştüğünü bildirdi. Ayrıca, şehrin tam 17.000 taksisi var ve %63’ü zaten elektrikli. Çin, şimdi ise bu şehirde var olan elektrikli ulaşım ağını tüm ülkeye yaymayı planlıyor.

Kaynak: Datawrapper

Ülke, elektrikli araçlarını piyasaya sürmek için yerli elektrikli araç üreticisi olan BYD’ye güveniyor. Şirket, Çin otomobil pazarının tam %20’sine sahip.

ABD’deki tipik bir binek otomobil yılda birkaç yüz depo akaryakıt alırken; otobüsler, çöp kamyonları ve kargo araçları binlerce depo dizel yakıt tüketiyor bunun yanında yıllık bakımlarıyla beraber yüksek maliyetlere sebep oluyor. Yetkililer, otobüslerde kullanılacak olan bataryaların yüksek maliyetlerini ise, daha az bakım ve düşük akaryakıt ihtiyaçları ile dengelemeyi planlıyor.

Elektrikli araçlara geçiş süreci ABD ve Avrupa’da, Çin’e nazaran daha yavaş ilerliyor. Los Angeles Antelop Valley Ulaşım önümüzdeki 5 yıl boyunca 85 BYD elektrikli otobüsü satın alarak ABD’deki ilk elektrikli araç filosuna sahip olmayı amaçlıyor.

Güncel İçerikler