Hosting’e WordPress Blog Kurulumu Nasıl Yapılır?

[label type=”label-primary”]WordPress Kurulum[/label] Bu yazıda size kendi sunucu veya hostinginize WordPress Blog nasıl kurulur bundan bahsedeceğim. WordPress altyapısı dünyada kendini sürekli güncelleyen ve son teknolojileri bünyesinde anında barındıran bir sistemdir. Dünyanın en büyük ve en çok kazanan blogları da bu sistemle ile kurulmuştur. Örnek: techcrunch.com, mashable.com, timothysykes.com, venturebeat.com.  Bu bloglardan Techcrunch aylık 150 bin dolardan fazla kazanmaktadır. Şimdi gelelim bu sistem nasıl kurulur. Dilerseniz adımları not alın. Ancak bizim dediğimiz düzende giderseniz düzgün bir blogunuz belki de bir girişiminiz olacaktır.

 

wordpress-logo

 

1- Bir alan adına sahip olmak. Örn: www.egirisim.com gibi domain register şirketlerinden alan adı almanız gerekmektedir. Sadecehosting.com’dan satın alabilirsiniz. Türkçe panel ve kullanımı kolaydır.

 

2- Bir Hosting‘e sahip olmak. Bu da ileride anlatacağım wordpress dosyalarını indirip kurmanız gereken bir sunucu alanıdır. Basit örnek: Alan adı markanız, Hosting ise dükkanınızdır. Sonrasında içini dolduracağız… Benim Sadecehosting ile sponsorluk anlaşmam yok sadece örnek olsun ve de başarılı oldukları için link vereceğim. Siz dilerseniz farklı yerden de satın alabilirsiniz.

http://www.sadecehosting.com/bireysel-webhosting.php

 

3- Domain ve hostinginizin birbirine entegreli olması gerekmektedir. Domain ayalarınıza girip diyelim sadecehosting’den aldınız size kendileri de söyleyecektir. DNS Ayalarına hosting adreslerini yazmanız gerekiyor. Örn: ns1.sadecehosting.com, ns2.sadecehosting.com… Bu ayarlar yapıldıktan sonra 1-2 saat içerisinde aktif oluyor. Eğer emin olmak isterseniz domain ve/veya hosting şirketinizden destek alın.

 

4- Yukarıdaki ayarlar tamam. Şimdi WordPress’in kendi adresi olan wordpress.org‘dan dosya indirilmesi gerekmektedir. tr.wordpress.org adresine girip sağda download olarak görünen “WordPress İndir” butonuna tıklayıp dosyaları bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. İndirme işleminden sonra dosyalar .zip şeklinde görünecektir.

wordpress-1

5 – Şimdi de indirdiğimiz wordpress dosyalarının hostinginize yüklenmesine geldi. Bu dosyaları yüklemek için bir FTP Programı gerekmektedir. Bunun için FileZilla kullanabilirsiniz. Google’dan “filezilla indir” yazarsanız size gerekli linkler verilecektir. Bu linklerden programı indirip bilgisayarınıza kurun ve sonrasında programı çalıştırın. Çalıştırdığınızda aşağıdaki ekranı göreceksiniz. Burada kırmızı kutucuğa aldığım yerlere ftp adresinizi, ftp kullanıcı adınızı ve ftp şifrenizi yazın sonrasında bağlanın.

wordpress kurulum

 

6- Bağlandıktan sonra aşağıdaki dosyalar listelenecektir. arasından ” public_html ” yazan klasörü bulun. Ve BU klasörün içerisine indirdiğiniz WordPress dosyalarını .zip’li halinden çıkarılmış bir şekilde yükleyin.

Wordpress Kurulum

wordpress-kurulum-4

 

7- Dosyalar yüklendikten sonra ” public_html ” klasöründe dosyalar şu şekilde görünecektir. Dosyalarınız başarılı bir şekilde hostinginize yüklenmiştir.

wordpress-kurulum-5

 

8- Şimdi hosting panelinizden MySQL Veritabanı oluşturmanız gerekiyor. Yönetici panelinizden hosting ayarlarınıza geldiğinizde oralarda Veritabanı yada Database oluşturma ibaresini bulacaksınız. Veritabanını oluştururken Database Adı, Database Kullanıcı Adı, Database Şifresi oluşturacaksınız. Bu bilgileri not aldıktan sonra son kurulum olan bir internet tarayıcısı açıp web site adresinizi yazıp sayfaya gidiyorsunuz.

Şimdi kurulumu tamamlama aşamasına geldi. Sayfada gördüğünüz buton olan Başlayalım! tıklıyorsunuz

wordpress-kurulum-6

 

9. Sonrasındaki adımda Database bilgilerinizi yazıyorsunuz.

wordpress-kurulum-7

 

Bilgileri doğru girdikten sonra Gönder dediğinizde, aşağıdaki ekran çıkıyor. Bu WordPress sitenizin teknik kısmının kurulduğu anlamına gelmektedir.

wordpress-kurulum-8

 

10. Kurulum yap diyorsunuz.

wordpress-kurulum-9

 

Artık adımlar tamam. WordPress’i Kur dedikten sonra blog dünyasına Hoşgeldin diyorum.

 

wordpress-kurulum-10

 

Giriş dedikten sonra, 9. aşamada yazmış olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizle bloga giriş yapıyorsunuz. Bundan sonrasında da blogunuzun yönetimize giriş adresiniz www.domainadresiniz.com/wp-login.php olacaktır. DOMAİN, sizin kendi alan adınızdır.

wordpress-kurulum-11

Yukarıdaki ekrana kullanıcı adı ve şifrenizi yazıp giriş yapıyorsunuz. Böylelikle teknik anlamda WordPress Blogunuzu başarıyla kurmuş oluyorsunuz. Bundan sonraki süreç ise blogunuzu nasıl geliştirebilirsinizle ilgili İnternette bol bol araştırma yapmaktır. Ben de zamanla bu blogda WordPress’le ilgili içerikler paylaşacağım.

Blogumun sağ tarafındaki mail listesine kayıt olursanız, yeni içeriklerden haberdar olabilirsiniz. Veya sormak istediğiniz sorular olursa [email protected] adresine mail atabilir veya blogun iletişim kısmından direkt benimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Güncel İçerikler