Girişimcilerin Yatırımcı Toplantısındaki İletişimi Nasıl Olmalı?

Günümüzdeki girişimcilerin en önemli eksiklerinden biri yatırımcı görüşmesinde nasıl davranılması gerektiğini bilmemesi, hazırlıksız gitmesi ve konuşma hazırlığı yapmaması. Bunun da nedenlerinden biri daha önce sunum yapmamış olması ve kendi halinde evinde ya da ofisinde demo alıştırma yapmaması. Hazırlıksız olarak görüşmelere gidiyoruz, sonrasında destek bulamayınca yatırımcıya kızıyoruz. Bir çok melek yatırımcıdan genel olarak şu cümleyi duyduk diyebiliriz. “Fikir çok iyi olabilir ancak girişimci yetersiz ve belli olgunluk içerisinde değil ise, biz o fikre/girişime yatırım yapmıyoruz.” Melek Yatırımcı Hasan Aslanoba ise bir etkinlikte “Ben fikirden çok girişimciye yatırım yapıyorum.”

Girişimcinin görüşmede istekli ve azimli olduğunu göstermesi gerekiyor. Bu bir nebze günümüz tabiriyle karşındakinden elektrik alma diyebiliriz. Türkiye’de özellikle melek yatırımcılardan yatırım almak istiyorsanız, kafalarınızın çok iyi uyuşması gerekiyor.

melek yatırımcı ve girişimciİyi hazırlanmış bir sunum her zaman yatırımcıların da tercihidir. Çünkü bu projesine olan özverisini gösterir. Dünya’yı yeniden keşfedecek fikriniz yoksa 2 saatte hazırlanmış bir sunumla yatırımcı karşısına çıkmayın. Zaman zaman etkinliklerde ve toplantılarda girişimci sunumlarına denk geliyoruz. İyi hazırlanmış bir sunum kendini belli ediyor.

Facebook’un kuruluşunu anlatan The Social Network filmini izlediyseniz orada Mark Zuckerberg’i temsil eden karakter gibi davranmayın. Çünkü Türkiye’deki kültür ile yurtdışındaki kültür birbirinden oldukça farklı. Giyiminize dikkat etmelisiniz ve özellikle toplu bir görüşme yapacaksanız takım elbise giyin demiyoruz ama bir gömlek mutlaka giymelisiniz. Sakallarınızın özel bir stili yoksa mutlaka tıraş olun. Yatırımcıya yataktan kalkar gibi değil de, hazırlıklı geldiğinizi ilk izlenimizde belli edin.

Türkiye’de yatırımcıyla iletişim kurarken onlarla iyi bir frekans yakalamanın diğer bir yolu da iyi hazırlanmış sunumun yanı sıra, finans tablosunun çok iyi hazırlanmış olmasıdır. İş planının iyi hazırlanmasıyla bağlantılı bir durum. Girişiminizde ihtiyaç duyacağınız yatırım miktarının netliği önemli, zaman içerisinde ihtiyaç duyacağınız destek fonları, istediğiniz yatırım miktarının nerelerde kullanılacağının tek tek madde madde hazırlanmış ve açıklanmış olması önemli.

Girişimciler yatırımcısını çok iyi seçmeli. Yatırım almakla konu bitmiyor, asıl yatırımdan sonraki süreç daha önemli. Çünkü yatırım alan girişimlerin bir kısmı melek yatırımcıyla anlaşmazlıktan dolayı batabiliyor. Veya zamanla uyuşmadığınızı anladığınızda yatırımcı, ikinci yatırımını yapmıyor ya da destek fonları sağlamıyor. Girişimci de tam paraya ihtiyaç duyacak iken finans kaynağı kesilince yine aynı olumsuz sonuçlar çıkabiliyor. Yatırım almanın evlenmekle bir farkı yok. Artık bu noktadan sonra sürekli beraber çalışıyorsunuz, yatırımcı söz sahibi olduğundan sizden beklentileri oluyor, iletişiminizi çok iyi tutmanız gerekiyor.

Unutmayın ki, sizin vizyonunuz ile yatırımcının vizyonu mutlaka uyuşmalı. Bu yazı girişim sunumu için değil, yatırımcıyla birebir yaptığınız toplantı hakkında hazırlandı. Sunum konusuna ayrıca değineceğiz. Bizi takipte kalın.

Mentors Network Turkey kurucusu Mehmet Onarcan‘ın bir sunumundaki güzel cümlesiyle bu yazıyı noktalamak istiyorum. “Ortaklık bitirmek, evlilik bitirmekten daha zor.” Melek yatırımcı da bir nebze sizin ortağınızdır.

Güncel İçerikler